Du behøver ikke at kontakte en økonomisk rådgiver for at få styr på din økonomi, du kan gøre det selv, så let som ingenting. Der er blot 5 ting du skal sætte dig ind i og internettet gør det muligt for dig at finde den information, som du har brug for. Start på Google.
Skab et overblik
Skab allerførst et overblik over dit forbrug og lad det være grundlaget for at lægge et realistisk budget. Hvad bruger du på tøj, sko, café, frisør, fritidsinteresser som fitness osv. Har du styr på disse udgifter er du godt på vej. Lav et nogenlunde regnestykke over hvor meget du bruger på dette om måneden. Herefter kommer de mere basale udgifter som bolig, husleje, el, vand og varme, telefon, internet, TV osv. Næste skridt er at lægge budgettet.
Læg et budget
Find lommeregneren frem og læg et budget ud fra dit ”fritidsforbrug” og de ”basale udgifter”. Du har tallene fra før og det er nu med at få dem sat ind i et overskueligt budget. Vælg et budget der giver dig overblik og er overskueligt for dig. Du finder en masse idéer til skabeloner online. Du kan også finde fine skabeloner til budgetter i Excel. Vælg, som sagt, en god skabelon, der giver dig det bedste overblik og der er let for dig at overskue. Det er nu med at få sat diverse tal ind i dit budget og herefter har du overblik over din økonomi. Er der derefter nogle ting, du mener skal ændres så din økonomi bliver mere stabil, så er det med at planlægge dette. Kan du f.eks. skære ned på dit forbrug, så du kan spare op til hårde tider eller en ”buffer” til at betale af på din gæld? Det er alt sammen noget, du kan gøre op med dig selv.
Måske kan du spare noget op?
Du er måske i den heldige situation, at du kan spare noget op, og husk at selv en lille opsparing kan være en god idé. Det er altid fornuftigt at have en ”buffer” liggende til, hvis det skulle gå helt galt. En opsparing kræver selvfølgelig, at du skal vænne dig til ikke at have så mange penge til overs til fornøjelse, som hvis du ikke lagde noget til side. Det er her folk plejer at kaste håndklædet i ringen, men de snyder sig selv for en sikkerhed i form af penge, der er gode at have på lommen. Det er altså her du skal være standhaftig. Det behøver ikke være et kæmpe beløb, men lægger du et lille beløb til side hver måned, bliver det hurtigt til mange penge.
Hold dig væk fra hurtige lån i butikker
Det kan være tillokkende at købe en iPhone til 200 kr. om måneden, men så kommer du også til at betale af på den i mange år, og du ender faktisk med at betale det dobbelte for iPhonen end hvis du købte den kontant. Det er noget du skal være opmærksom på og helst prøve at undgå, hvis du vil have en sund økonomi.
Hvis du virkelig får brug for at tage et lån, kan du altid tage et billigt lån online. Låneudbyderne vil gerne låne ud til fornuftige forbrugere, blot du ikke er registreret i RKI. Men har du en fornuftig økonomi og kan du dokumentere en indtægt, kan du låne hos mange låneudbydere. Her skal du være opmærksom på, at du vælger et fornuftigt lån, dvs. ikke dyrere end dit månedlige budget kan klare tilbagebetalingerne. Benyt derfor gerne en af markedets søgemaskiner, såsom f.eks. MONEYBANKERs søgemaskine i Danmark eller såfremt du er normand så deres norske søgemaskine.
Hvad er unødvendigt at have
Er du i pengenød, mener du måske at det ikke er vigtigt at have forsikringer og betale licens, men kun betale til de forsikringer som du absolut skal have, hvilke er ulykkes- og indboforsikringen. Det er dog forkert at antage, at det er dumt at have forsikringer, hvis du er i pengenød. Det kan let blive dyrt for dig, hvis ikke du har en tingsforsikring og du f.eks. får stjålet din PC eller din mobil. Om du vil betale licens eller ej, er op til din egen etik og moral. Har du et fast arbejde og er du over de 30 år, er det fornuftigt at begynde at spare op til pensionen, hvis ikke du allerede gør det i forbindelse med dit arbejde.